Планові податкові перевірки: бути чи не бути - ось питання?

20 December 2021

Податкова планова перевірка - це завжди хвилююча подія для будь-якого підприємства. Однак, на сьогодні питання про законність проведення документальних планових перевірок постає в особливому світлі. 

Як нам відомо, Законом України від 30.03.2020 року № 540-IX внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема, підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК України доповнено пунктом 52-2, згідно якого установлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину (за винятком декількох виключень).

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України продовжив дію карантину на території України до 31 березня 2022 року. У свою чергу, згідно Постанови Кабінету Міністрів України «Про скорочення строку дії обмежень в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» № 89 від 03.02.2021, дозволено проведення документальних перевірок, право на проведення яких надається з дотриманням вимог пункту 77.4 статті 77 ПК України
Проте, норма п. 52-2 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень ПК України в частині мораторію на проведення планових перевірок є чинною, а карантин продовжує діяти.Відповідно до п. 2.1 ст. 2 ПК України, зміна положень ПК України може здійснюватися виключно шляхом внесення змін до цього Кодексу. Однак, норми про скасування дії мораторію щодо планових перевірок до ПК не вносилися.

Відтак, вирішуючи питання про конкуренцію між нормами Податкового кодексу та постанови КМУ, вочевидь, пріоритет має бути наданий нормам Кодексу. Аналогічну правову позицію викладено, для прикладу, в постанові Шостого апеляційного адміністративного суду від 22.09.2021 у справі № 580/2133/21, якою визнано протиправним та скасовано наказ на проведення документальної планової виїзної перевірки.

Отож, будьмо пильними, а у випадку призначення перевірок - ми радо допоможемо Вам обрати стратегічно правильну позицію для захисту законних інтересів бізнесу!

Read 587 times