Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю

21 February 2022

Звіт подають підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, що використовують найману працю, - відділенню Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням.

Увага! Винятком є підприємства, в яких чисельність працівників менша восьми.

Форму звітності подають не пізніше ніж 1 березня року, наступного за звітним.

Звіти надаються тільки в паперовому вигляді безпосередньо до територіальних відділень Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Чинними законодавчими та нормативними актами не передбачено подання звіту за формою № 10-ПОІ (річна) в електронному вигляді.

Роботодавцям треба зважати, що із 1 лютого 2022 року діє наказ Мінсоцполітики від 13.10.2021 р. № 589, котрий змінив низку профільних наказів щодо працевлаштування осіб із інвалідністю. На це звернули увагу у Фонді соціального захисту інвалідів. Усі нормативні зміни пов’язані із назвою Фонду. Мінсоцполітики привело у відповідність до законодавства тексти своїх наказів і слова "Фонд соціального захисту інвалідів" замінили на "Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю". Треба враховувати той факт, що нове словосполучення внесли і у форми бланків документів. У Фонді не прокоментували на скільки прискіпливо будуть відноситися до змін, але ліпше подавати звітність на оновленому бланку.

За неподання до Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю звіту передбачено штраф (ч. 2 ст. 188-1 КпАП), а також є відповідальність за невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю. Тому, невиконання посадовою особою, яка користується правом приймати на роботу і звільняти з роботи, фізичною особою, яка використовує найману працю, нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, неподання Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Read 1039 times